De grootste drempels op weg naar een hechte vriendschap

December 19, 2019

Of je 1 vriend, 3 of 50 vrienden hebt, dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Ze zijn belangrijk voor je gezondheid, daar zijn heel wat boeken over volgeschreven. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om altijd een blik met vrienden open te kunnen trekken. Veel mensen vinden het spannend om de eerste stap te zetten en er zijn verschillende redenen waarom zoveel mensen dit ervaren. Met Friend helpen we je bij het vinden van een match op basis van profielen, maar of deze match vervolgens leidt tot een vriendschap is een tweede. Het is tenslotte aan jou of je de vervolgstap zet! We gaan daarom in op vriendschap, wat de drempels zijn die je kunt tegenkomen en welke invloed je hier zelf op hebt.

Vriendschap krijg je niet bij een kopje koffie

Een vriendschap opbouwen is niet eenvoudig en gaat niet over één nacht ijs. Het kost tijd om deze op te bouwen, om deze te onderhouden en bovendien: je staat niet stil, je bent continu in beweging en het leven komt er soms tussen. Mensen groeien ondanks de beste intenties uit elkaar en is het eenmaal zover, dan is de eerste stap richting een nieuwe vriendschap best een spannende. Maar het kan wel! Friend maakt het toegankelijk om vriendschappen aan te gaan en heeft al veel mensen geholpen hun match te vinden. Toch moeten de meeste mensen wat drempels over voordat een match daadwerkelijk leidt tot een vriendschap. We zetten de meest bekende hiervan op een rijtje.

Het gevaar van hoge verwachtingen

Te beginnen bij de vraag: wat betekent vriendschap voor je en wat verwacht je ervan? Ben je op zoek naar iemand om samen mee te wandelen, zoek je iemand met wie je films kunt kijken, of heb je behoefte aan een diepgaande vriendschap waarin je kunt delen dat het juist níet altijd fantastisch met je gaat? Door jezelf dit af te vragen, heb je een goede eerste stap gezet en weet je waar je naar op zoek bent. Het geeft bovendien inzicht in de misschien hoge eisen die je aan een vriendschap stelt en hoeveel energie je er zelf in moet steken; sta je nog steeds open voor een vriendschap met iemand die voorkeur heeft voorfilms van een ander genre? En wat als je iemand treft die net wat verder weg woont, of iemand die minder tegengas geeft dan je eigenlijk hoopte? Is dat heel erg? Zo kritisch als je op jezelf bent, zo kritisch ben je vaak ook op anderen. Door jezelf af en toe te spiegelen en door daarnaast te kijken naar welke overeenkomsten je wél met iemand hebt, maak je het jezelf en andere nmakkelijker en vergroot je de kans op een leuke vriendschap.

Angst voor afwijzing

Angst voor afwijzing is een oeroude en instinctieve emotie, die bij ieder mens in mindere of meerdere mate aanwezig is. Tel daarbij op dat je in het verleden weleens wat teleurstellingen meemaakte, wat je heeft gevormd tot wie je nu bent. Dit kan je voorzichtiger en afwachtender hebben gemaakt in je relatie tot anderen. Andere mensen maken deze ontwikkeling ook door, wat als gevolg kan hebben dat ook zij afwachtend zijn. Het kan dus voorkomen dat ook andere mensen niet de eerste stap zetten of niet direct reageren, terwijl ze wél graag met je in contact komen. Laat je dus niet zomaar uit het veld slaan als je geen reactie krijgt, dit kan namelijk redenen hebben die niets met jou te maken hebben. Beschouw het benaderen van iemand anders als een sprong in het diepe en een investering in vriendschap en in jezelf. Bovendien: iemand moet de eerste stapzetten!

Onzeker over jezelf

Ook onzekerheid kan een flinke drempel zijn. Je weet niet met wie je precies te maken krijgt, hoe diegene op je zal reageren en of de gesprekken wel vloeiend zullen lopen. Want hoe begin je het gesprek, hoeveel grapjes kun je maken, waarheeft de ander behoefte aan? Een andere valkuil is dat je jezelf in een slechter daglicht zet dan hoe anderen jou zien. Dit kan ertoe leiden dat je het spannend vindt om over jezelf te vertellen, dat woorden er minder soepel uit komen dan normaal en dat het gesprek geforceerd voelt. Dit kan als gevolg hebben dat je het onderhouden van het contact spannend vindt en het contact dreigt te verwateren, bijvoorbeeld als je niet zeker weet of iemand het wel ziet zitten om met je af te spreken. Het grote voordeel van dit alles is: als je dit van jezelf weet, dan kun je jezelf hierop aanspreken en je onzekerheid makkelijker aan de kant schuiven. Je gedachten zijn tenslotte niet de waarheid. En daarnaast: niemand is perfect, dat hoef jij ook niet te zijn!

 Conclusie?

Een vriendschap is mensen werk en het is maakbaar. Net als het leven: je moet erzelf wat leuks van maken, ook al is het niet altijd precies wat je ervan verwacht. Door voor jezelf scherp te hebben wat je van een vriendschap verwacht, door bereid te zijn je meer open te stellen en ervoor te gaan, kan dat je een leuke vriendschap opleveren!

Wil jij dit nou ook? Dan kan gemakkelijk en bovendien gratis. Een abonnement is niet nodig en aanmelden kost slechts enkele minuten.

Meld je nu aan

Voor elk moment een Friend. Gratis & vrijblijvend.