Handige tips voor tijdens het chatten

June 12, 2020

Vriendschap begint met een eerste groet en een gesprek. Zo ook bij Friend. Wat zijn nou de tips om die vriendschap op gang te helpen? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf kunt zijn en dat je je ei kwijt kunt, zonder dat je de ander in verlegenheid brengt? Hierbij wat tips! 


Maak een profiel dat klopt en bij je past 

Een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg er daarom voor dat je profiel compleet is en een goed beeld geeft van wie je bent. Denk aan een leuke foto van jezelf waarop je lacht, of waarop je bezig bent met je hobby. Ook heb je de ruimte om wat over jezelf te vertellen. Hier licht je toe wie je bent, wat je belangrijk vindt en wat jou een leuke vriend(in) maakt: geef je profiel een positieve uitstraling. Je hoeft niet meteen alles van jezelf bloot te geven. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde dingen pas later te vertellen wanneer je iemand beter kent en een klik voelt. 


Eerst groeten, dan hoi zeggen?

Om met iemand in contact te komen kun je naar diegene groeten. Groet deze persoon terug, dan hebben jullie een match en kan het gesprek plaatsvinden. Je zet op deze manier dus makkelijk een eerste stap! Groet de ander niet terug? Dan kan het betekenen dat de ander geen klik voelt, maar het kan ook allerlei andere redenen hebben. Heb dus even geduld en laat je niet uit het veld slaan! 


Tips voor tijdens het gesprek 

Hebben jullie naar elkaar gegroet, dan kun je elkaar beter leren kennen door met elkaar te chatten. Als je dit nog nooit hebt gedaan, dan kan chatten best spannend zijn. Want wanneer begin je een gesprek met iemand en hoe begin je dat gesprek? Als je elkaar niet ziet, kan het best lastig zijn om dit allemaal goed aan te voelen. We geven je daarom wat tips: 


  • Durf het gesprek aan te gaan, een simpele ‘hoi’ is al genoeg
  • Als opening kun je altijd vragen hoe het met die ander gaat 
  • Wees geduldig met vragen stellen en stel er vooral niet te veel achter elkaar, dit kan wat gejaagd overkomen. Zie het als een soort wisselwerking; je geeft iets en je wacht af of je ook wat terugkrijgt.
  • Maak grapjes, maar voel aan of de ander dit kan waarderen. Humor is tenslotte erg persoonlijk!
  • Wees je ervan bewust dat alles wat je online zegt, anders kan overkomen dan in het echt. Je kunt elkaar tenslotte niet aankijken. Probeer dus zo genuanceerd mogelijk te communiceren 


Wat is je doel van het gesprek?

Houd altijd in je achterhoofd wat voor jou het doel is van het gesprek. Wil je graag met iemand afspreken, of vind je het juist fijn om vanaf je luie stoel met iemand te chatten? Door dit voor jezelf helder te hebben, weet je wat je van de vriendschap verwacht en kun je dit duidelijk maken aan je gesprekspartner.


Gespreksstof: waar kun je het over hebben?! 

Niet iedereen heeft van nature een vlotte babbel. Dan kan het lastig zijn als je niet weet waar je het over moet hebben en als ook de ander niet los lijkt te komen. In dat geval kan het lonen om de stoute schoenen aan te trekken en een vraag te stellen. Deze hoeft niet over de zin des levens te gaan, je kunt ook vragen of de ander nog iets leuks heeft ondernomen afgelopen week. Ken je elkaar iets beter, dan kun je inhaken op wat de ander eerder heeft verteld.


Eigenlijk zou je kunnen stellen dat gesprekken het beste op gang komen door zelf de Friend te zijn die je hoopt dat de ander voor jou is. 


Conclusie?

Het is een beetje passen en meten om iemand te leren kennen maar met wat lef en inlevingsvermogen kom je een heel eind en kun je een leuke vriendschap creëren!

Meld je nu aan

Voor elk moment een Friend. Gratis & vrijblijvend.