Nieuwe vrienden maken is altijd mogelijk, ongeacht je leeftijd

March 20, 2020

Een nieuwe vriendschap sluiten kan altijd, in elke fase van je leven. Dat neemt niet weg dat het per leeftijd kan verschillen hoeveel tijd en energie je er zelf in moet steken. Het is daarom van belang dat je goed voor jezelf achterhaalt wat je precies verwacht van een vriendschap en waar jij je het meest bij op je gemak voelt. Ditzelfde geldt voor anderen; ook zij hebben verwachtingen en ook hún houding ten opzichte van vriendschap kan in de loop der jaren zijn veranderd. Maar als je toch allemaal in hetzelfde schuitje zit; waarom dan niet samen wat moois opbouwen? In elk geval geldt dat je nu de eerste stap kunt zetten!


Met Friend helpen we je aan vriendschappen. We denken met je mee hoe je deze kunt opbouwen, maar ook hoe je deze kunt onderhouden. Neem dus het heft in eigen handen, wij helpen je hierbij! 


Vriendschap verandert met de jaren

De behoefte van veel mensen aan vriendschappen verandert in de loop der jaren, en het aantal vrienden in een vriendenkring neemt doorgaans af. Het maakt in wezen dus niet uit hoe oud je bent, in elke fase van je leven heb je mensen om je heen nodig. Het is dan ook belangrijk om er altijd een aantal vriendschappen op na te houden, naast je partner en familie. Dit geeft je een gevoel van veiligheid en zekerheid in tijden dat je het wat zwaarder hebt. Wel kan het betekenen dat je vooral zelf de omstandigheden moet creëren om anderen te ontmoeten. We geven je wat tips!

Blik terug op je leven

Wat voor vrienden heb je altijd gehad? Waar heb je ze leren kennen, wat vond je leuk aan ze, maar ook: waardoor verwaterde het contact? Door hier kritisch op terug te kijken, krijg je een helder beeld van waar je naar op zoek bent in een vriendschap, maar ook waar je níet naar op zoek bent. Leuke, maar ook minder leuke ervaringen uit het verleden helpen je richting geven aan je leven, wat weer bijdraagt aan je geluk. Wat dat betreft is er geen goed of fout, zolang het maar bij je past! 

Tip: Maak een lijstje waarin je opsomt wat voor ervaringen je in je leven hebt opgedaan met betrekking tot vriendschap. Wat heb je hiervan geleerd en wat vind je leuk en minder leuk om te doen?

Ga na wie je om je heen hebt

Ga ook na wat voor mensen je op dit moment om je heen hebt. Ken je leuke mensen uit de omgeving, heb je regelmatig spontane ontmoetingen of maak je dagelijks een praatje met de buurvrouw? Dan kan dit al een aanleiding zijn om hier meer uit te halen. Neem ook eens onder de loep met wie je de laatste jaren contact had. Wellicht zijn er wat vrienden verwaterd, en kan dit weer opbloeien als je dit contact nieuw leven inblaast! 

Tip: Breng in kaart wie er allemaal in je kennissenkring zitten en met wie je meer zou willen afspreken. Bedenk ook wat je zou willen doen!

Neem initiatief!
Neem als uitgangspunt dat je iets doet wat je het liefste doet en vraag anderen hier ook aan deel te nemen. Zo maak je het voor jezelf een stuk laagdrempeliger en minder spannend om af te spreken. Houd je van koken, nodig dan eens wat mensen uit om bij je thuis te komen eten. Lees je veel boeken, overweeg dan eens om bij een leesclub te gaan, of start er zelf een. Ontdek daarnaast wat er online aan mogelijkheden worden aangeboden om met anderen af te spreken. Zo kun je via Friend deelnemen aan verschillende activiteiten en mensen ontmoeten met dezelfde interesses!  

Tip: Durf het initiatief te nemen om leuke dingen te ondernemen met mensen uit je vriendenkring, of ontdek online welke initiatieven er allemaal al zijn! 


Conclusie? 

Een vriendschap sluiten is mogelijk en zelfs noodzakelijk, op elke leeftijd en in iedere fase van je leven. Door goed in kaart te brengen wat alle ervaringen je tot nu toe hebben gebracht, kun je een betere afweging maken wat je wel en niet wilt. Ook kan het helpen om eens in kaart te brengen wie je op dit moment al om je heen hebt, vriendschappen zijn soms dichterbij dan je denkt! Friend biedt bovendien diverse activiteiten aan waaraan je deel kunt nemen. Zo kun je op heel laagdrempelige wijze in contact komen met mensen met dezelfde interesses! 

Ben jij klaar voor nieuwe vriendschappen?
Maak dan gratis een profiel aan op Friend. Een abonnement is niet nodig en aanmelden kost slechts enkele minuten!

Meld je nu aan

Voor elk moment een Friend. Gratis & vrijblijvend.